Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Kuai Tiao (Kuay/Kui) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Kuai Tiao (Kuay/Kui)

To ogólna tajska nazwa odnosząca się do miejscowego makaronu ryżowego. Wywodzi się on od chińskiego Kway Teow, co tłumaczy się jako wstążki z ciasteczek ryżowych.
Kuai Tiao ma więc kształt wstążek i występuje w dwóch odmianach:
Kuai Tiao Sen Yai – szeroki płaskie wstążki (coś jak włoskie papardelle),
Kuai Tiao Sen Lek – cienkie wstążki (podobne do tagliatelle)

Tajski przepisy z wykorzystaniem tego makaronu: Phat Si Io, Kuai Tiao Nam, Kuai Tiao Rat Na

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych