Kuai Tiao Rat Na (Makaron smażony z mięsnym sosem)


Kuai Tiao, makaron ryżowy o kształcie szerokich wstążek, najbardziej znany jest jako baza do popularnej tajskiej zupy Kuai Tiao Nam. Nie mniej chętnie wykorzystuje się go jednak w daniach nazywanych Rat Na. Są one dość podobne do popularnego Pad Thai – bazą jest mięso (dowolne) szybko przesmażone w woku metodą stir-and-fry. W tym przypadku makaron smaży się jednak oddzielnie, a na bazie mięsa i bulionu robi się sos którego nie ma w Pad Thai. Na koniec podobnie jak w Kuai Tiao Nam płynem zalewa się makaron.
To tradycja, która do Tajlandii przyjechała z Chin, podobnie jak sam makaron Kuai Tiao. Szerokie wstążki nie mają jednak monopolu na dania Rat Na, do których używa się także cieńszych odmian makaronu ryżowego, nawet vermicelli.
Laotański odpowiednikiem Rat Na jest Lat Na, a w Malezji na podobnej zasadzie przygotowuje się Char Hor Fun.

Składniki:

– 250 gr mięsa kurczaka lub wieprzowiny, pokrojone w paski
– opakowanie (200 gr) makaronu ryżowego (najlepiej szerokie wstążki)
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– pół litra bulionu
– garść posiekanych liści chińskiego brokuła, ew. szpinaku (opcjonalnie)
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżka sosu rybnego
– łyżka cukru
– 2 łyżki mąki z tapioki (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej)
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: zalać gorącą wodą i odstawić na kwadrans
    • Mięso wymieszać z łyżką mąki ryżowej i sosu sojowego. Odstawić na kwadrans.
    • Miękki już makaron zalać zimną wodą po czym wymieszać z łyżka oleju i łyżką sosu sojowego.
    • W bulionie wymieszać pozostałą łyżkę mąki ryżowej, cukier oraz sos rybny.
    • Wok rozgrzać na mocnym ogniu i przesmażyć w nim makaron, aż zacznie się rumienić. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
    • Wok wyczyścić. Wlać resztę oleju i przez kilkadziesiąt sekund smażyć na nim czosnek.
    • Do woka dodać mięso i smażyć parę minut, aż się zrumieni. Dodać liście szpinaku i po chwili całość zalać bulionem.
    • Smażyć jeszcze parę minut, aż bulion nieco się zredukuje i zgęstnieje.
    • Podawać: w misce umieścić nieco makaronu i zalać go mięsem z sosem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.