Boulette


Belgisjki ser Boulette de Romedenne znany jest pod wieloma alternatywnymi nazwami: Boulette de Nivelles, Boulette de la Ferme, Bètchéye, Boulette ou Cassette de Beaumont, Boulette de Surice, Boulette de Falaën, Boulette de Namur, a także Crau Stofé, Boulette de Huy. Jest to ser wywodzący się z leżącego w okolicach Namur miasteczka Romedenne, dziś produkowany na znacznie szerszym obszarze. Przygotowuje się go z odtłuszonego mleka krowiego. Skrzep odcieka trzy dni po czym jest ponownie miksowany (stąd ziarnista struktura) i formowany w kule o wadze 200 lub 400 gr. Później dojżewa jeszcze kilka dni podczas ktrórych w środku ser robi się nieco szkliste. Jada się go na zimno, ale bardziej znany jest jako dodatek do zapiekanych tart takich jak Flamiche czy też Tarte al d’jote.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych