Kuchnia Brytyjska

Wyspy Brytyjskie już dawno nie są jednym krajem, a tendencje speparastyczne tylko się powiększają, nie mniej długa wspólna historia wpłynęła na upodobnienie tutejszych gustów kulinarnych. Kuchnia jest przede wszystkim ciężka i zdominowana przez mięso. Tak jak wołowina jest wspólna dla wszystkich krajów, to jednak jagnięcina to przede wszystkim górzysta Szkocja oraz Walia i Irlandia. Z drugiej strony Anglicy to specjaliści od wieprzowiny – mają wiele endemicznych ras. W Anglii kuchnia jest też najbogatsza, podczas gdy np. Irlandczycy przyzwyczajeni do całych wieków pauperyzacji zadowalają się prostszymi daniami. W każdym z rejonów ogromną rolę odgrywają jednak sery. Co może zaskakiwać, Brytyjczycy, po Włochach i Francuzach, w największym stopniu cenią nabiał i dbają o jego różnorodność.

Regiony: Anglia | Irlandia | Szkocja | Walia  

Przepisy


Przystawki

Pudding

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

Porady



Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Przetwory Mięsne i Rybne

Mięso

Ryby i owoce morza

Napoje