Kapusta Pastewna / Berza / Couve-galega / Rastika / Rasztan


Kapusta Pastewna zwana też Kapustą Głąbiastą (łac. Brassica oleracea var. Medullosa) to jedna z odmian Kapusty Warzywnej. Rośnie na długich 2 m łodygach i ma duże liście. W Polsce głównie uprawiana jest jako roślina pastewna, w innych częściach Europy znalazła zastosowanie w kuchni. Szczególnie popularna jest na półwyspie Iberyjskim, gdzie docenia się jej nieco ostrzejszy smak. Hiszpańską Berza oraz Portugalską Couve-galega używa się do gotowania, towarzyszy ziemniakom, a także potrawom z wieprzowiny. Wchodzi m.in. w skład portugalskiego dania narodowego Caldo Verde. Nie mniej rozpowszechniona jest na Bałkanach. Rastika w Chorwacji i Bośni oraz Rasztan w Serbii oraz Czarnogórze używana jest m.in. do zawijania gołąbków. Uprawia się tu w ogródkach, a liście obrywa całą zimę, aż do wiosny.
Kapusta Pastewna ma także istotne miejsce w kuchni Kaszmiru – tutaj nazywa się Haak.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych