Kerbau / Sapi Asam (Wołowina w sosie z tamaryndowca)


Wołowina nigdy nie była specjalnością Azji Południowo-Wschodniej, a w tym także Indonezji. Tutejsze krowy przypominające te indyjskie nie są rasami mięsnymi. Dlatego jeśli chodzi o bydło to znacznie częściej sięgano po hodowanej tu bawoły (wodne). Prosty i popularny sposób podania, to obsmażenie mięsa w paście z tamaryndowca – tak właśnie wygląda przepis na Kerbau Asam (asam oznacza zarówno smak kwaśny jak i utożsamianego z nim tamaryndowca). Od kilku dekad w Indonezji zagościła jednak wołowina importowana Australii oraz Nowej Zelandii – jej indonezyjska nazwa brzmi sapi. Tańsze mięso wyparło te miejscowe chudsze i szlachetniejsze. Dziś do tego przepisu używa się raczej mięsa wołowego – jest to Sapi Asam.

Składniki:

– pół kg wołowiny lub mięsa bawolego pokrojonego na podłużne kawałki
– 2 łyżki pasty z tamaryndowca
– 2 cm galangalu, posiekane
– łyżeczka cukru
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • W woku rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim wołowinę ze wszystkich stron.
    • Zalać pół litra wody i dusić około pół godziny. Mięso wyjąć i osuszyć wok.
    • Rozgrzać resztę oleju przez minutę obsmażać na nim galangal.
    • Dodać pastę tamaryndową, mięso i cukier.
    • Całość posolić i obsmażyć jeszcze kilka minut.

 
Mięso podawać z zieleniną oraz ryżem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych