Cakoi / You Char Kway (Malajskie racuchy)


To rodzaj racuchów przywiezionych do Malezji przez chińskich emigrantów z Hokkien (czyli Fujinanu). Ich oryginalny, chiński odpowiedniki to You Tiao (przepis na nie, poniżej na filmie) – Cakoi jest nazwą malajską, a You Char Kawy używają mieszkający w Malezji Chińczycy. Raczej jest to danie śniadaniowe. Jada się je na słodko – np. z pastą z czerwonej fasoli lub Kaya czyli dżemem kokosowym – lub np. z sardynkami w sosie pomidorowym. Cakoi sprzedawany w ulicznych bufetach często podawany jest m.in. do zupy
Zobacz: Bicho

Składniki:

– 400 gr mąki
– 250 ml wody
– łyżka margaryny roztopionej
– łyżeczka soli
– 4 łyżki cukru
– 3 łyżki mleka
– żółtko jajka
– 2 łyżeczki suszonych drożdży
– pół łyżeczki sody
– olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

    • W dużej misce zmieszać wszystkie składniki poza mąką.
    • Po woli dodawać mąkę stale mieszając. Ciasto musi być delikatne.
    • Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.
    • Gdy wyrośnie zagnieść ciasto i rozwałkować aby miało kształt paska o szerokości 5 – 6 cm, a grubość 1 cm.
    • Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 2 cm. Pozostawić na kwadrans aby wyrosło.
    • Patyczek jak do szaszłyków zmoczyć i pośrodku, wzdłuż każdego kawałku ciasta odcisną wgłębienie.
    • W rondlu rozgrzać olej i wszystkie cakoi partiami usmażyć na złoto.

(Na filmie poniżej przepis na You Tiao, czyli oryginalnie chińskie racuszki)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych