Guacamole (Pasta z awokado)


Z żadnym innym przepisem owoce awokado nie kojarzą się tak bardzo jak z Guacamole. To jedna z najsłynniejszych meksykańskich sals, serwowana dość swobodnie do większości dań, a także po prostu do nachos. Jej historia sięga XVI wieku, jeszcze czasów azteckich. W używanych przez nich języku Nahuatl āhuacamolli znaczy tyle co sos z awokado. Tradycyjnie przygotowywało się w moździerzu Molcajete, dziś robi się to w blenderze, albo dużo prościej przy pomocy noża i widelca – samo awokado ma bardzo kremową konsystencję
Podobnym sosem jest Guasacaca produkowany w Wenezueli.


Sposób przygotowania: miąższ awokado rozgnieść widelcem i połączyć z resztą składników. Całość doprawić sola i wszystko wymieszać.

Składniki:

– 4 dojrzałe awokado, obrane ze skórki (najłatwiej przeciąć je wzdłuż, usunąć pestkę, a miąższ wyjąć łyżką)
pomidor, drobno posiekany
– 3 ząbki czosnku, dropno posiekane
– małą cebula, drobno posiekana
– 2 zielone chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
– sok z limonki
– garść siekanych liści kolendry

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych