Kuchnia Szwedzka

Veneto

Szwecja usadowiona dokładnie w samym środku krajów nordyckich łączy dominujące tu trendy kulinarne. Historycznie długo związana była zarówno z Finlandią jak i Norwegią. Z drugiej strony Dania to jej wielowiekowy rywale, ale wraz z odebraniem Skanii (leżącej na południu kraju) Szwedzi przejęli także bardziej kontynentalne tradycje kulinarne takie jak chociażby Mårtengås. Poza tym jest tu wszystko to co na północy. Ryby, przede wszystkim śledzie, w postaci marynat (Sill Dill ) i dań gorących (Janssons Frestelse) oraz wieprzowina wczechobecna w kuchni domowej, m.in.: gołąbkach Kåldolmar oraz pulpetach Kottbullar. Są też potrawy wykwintne i wielkomiejskie, takie jak chociażby Biff Lindström.

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje


Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

    ….

Porady