Pizzoccheri (Zapiekanka z makaronu gryczanego)


Pizzoccheri to typ makaronu podobnego do tagliatelle, robionego na bazie mąki gryczanej. To produkt tradycyjnie związany z lombardzką Valtelliną, jednym z niewielu włoskich regionów gdzie uprawia się jeszcze grykę – zobacz film. Poza tą ciemną mąką od ¼ do połowy masy makaronowej stanowi jednak mąka pszenna, która zawiera gluten nadający ciastu elastyczności. Pizzoccheri tradycyjnie zapieka się z zieleniną taką jak bietola ewentualnie włoska kapusta, ziemniakami oraz tutejszym serem Bitto lub Casera.
Nazwa Pizzoccheri zbudowana jest na przedrostku pit lub piz, co znaczy ścisnąć lub sprasować – chodziło o to, że makaron jest spłaszczony. W Teglio stolicy regionu obchodzone są nawet dwa święta na cześć tej pasty: La Sagra dei Pizzoccheri w lipcu oraz festiwal The Golden Pizzocchero we wrześniu.

Składniki:

– 200 gr mąki gryczanej
– 200 gr mąki pszennej
– 3 łyżki mleka
– jajko
– 200 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
– jedna bietola lub ¼ główki kapusty włoskiej pokrojone na duże kawałki
– 100 gr masła
– ząbek czosnku drobno posiekany
– 3 listki szałwii drobno posiekane
– 100 gr Bitto lub Casera pokrojonych w plastry (może być też inny pikantny ser)
– 100 gr tartego Grana Padano

Przygotowanie:

    • Zagnieść ciasto z mąki, mleka, jajka, 3 łyżek wody i pół łyżeczki soli. Kilka razy rzucić nim o blat i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
    • Z ciasta zrobić makaron o kształcie tagliatelle.
    • W dużym garnku zagotować wodę i ją osolić. Wrzucić do niej kapustę oraz ziemniaki. Gotować około kwadransa.
    • Do garnka dodać makaron i ugotować na półmiękko (kilka minut).
    • W tym czasie na patelnie roztopić masło i poddusić na nim szałwię oraz czosnek.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • W brytwannie ułożyć makaron, ziemniaki oraz kapustę. Obłożyć plastrami sera, podlać roztopionym masłem i posypać Grana Padano.
    • Całość zapiekać około 10 minut.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych