Küp Peynir / Çömlek Peynir


Küp Peynir czy też Çömlek Peynir to krowi ser powszechny i bardzo popularny w środkowej i wschodniej części Anatolii. Tradycyjnie masa serowa uformowana w kostki (po turecku küp) była obtaczany w soli, lub zanurzany w solaance i umieszczana w naczyniach cermiacznych nazywanych Çömlek (niekiedy obwijało się go jeszcze w liście winogron). Tak zapakowany, trafiał do piwnicy lub jaskini, gdzie mógł leżeć przez długie tygodnie i nabierać smaku. Podobnie robi się go i dziś, chociaż w sposób bardziej produkcyjny (np. zamiast ceramiki mamy tworzywa sztuczne). Sprzedawany jest często w solance, zapakowany w pojemnik albo nawet puszkę.
Turcy jadają go na surowo – np. jako meze lub dodatek do ziemniaków – oraz jako dodatek do dań zapiekanych (np. Börek).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.