Gulai Parsanga (Curry kokosowe)


Gulai to bardzo popularne Indonezyjskie określenie na potrawy duszone w gęstym sosie, który Europejczycy powszechnie nazywają curry (odpowiednik tajskiego Kaeng). Gulai Parsanga jest jednym z popularnych rodzajów tego typu curry, który bazuje na mieszance przyprawowej parsanga. To miks bardzo aromatyczny, gdzie bardzo istotną rolę odgrywają prażone wiórki kokosowe. Jest to specjalność przypisywana przede wszystkim Madurom, ludowi mieszkającemu na Północno-Wschodnim krańcu Jawy, a przede wszystkim leżącej u jej brzegów wyspie Madura.
Do przygotowania Gulai Parsanga najczęściej sięga się po jagnięcinę/baraninę, niemniej równie dobrze nadaje się do tego mięso wieprzowe czy też kurczak.

Składniki:

– 1 kg chudej jagnięciny/baraniny, wieprzowiny lub mięsa z udek kurczaka, pokrojonych na kawałki
– 150 gr wiórków kokosowych
– pół łyżeczki mielonej gałki muszkatułowej
– 3 goździki
– 2 strączki kardamonu
– 2 łodygi trawy cytrynowej, pokrojone na 5 cm kawałki
– litr mleka kokosowego
Pasta:
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– 2 łyżeczki mielonego pieprzu
– łyżeczka mielonego kminu
– 5 chili, pokrojone
– 3 ząbki czosnku, pokrojone
– 2 łyżeczki, pokrojonego imbiru
– łyżeczka, pokrojonego galangalu
– 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki pasty zmielić w moździerzu albo umieścić w malakserze lub blenderze i zmiksować.
    • Wok lub dużą patelnię rozgrzać na średnim gazie, wsypać wiórki kokosowe i stale mieszając, prażyć je ok. 10 minut aż się zrumienią.
    • Uprażone wiórki zmiksować w malakserze na grubą mączkę.
    • Razem z przygotowaną pastą wymieszać je z mlekiem kokosowym.
    • Mieszkankę umieścić w garnku, dodać pozostałe przyprawy i zagotować.
    • Kiedy mleko się zagotuje dodać mięso i na małym ogniu gotować około trzech kwadransów.

Gulai podawać z ryżem i ugarnirowane chili oraz siekanymi liśćmi kolendry.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych