Nasi Padang (Ryż z kurczakiem)


Padang to miasto i rejon leżący na zachodnim wybrzeżu Sumatry. W Indonezyjskiej kuchni znane jest z dań bogatych w przyprawy korzenne oraz Nasi Padang, aromatyzowanego ryżu (nasi) serwowanego z całym wyborem potraw, zarówno mięsnych, rybnych jak i wegetariańskich. W Padang restauracje na wystawach prezentują wszelkie możliwe dodatki – są wśród nich m.in. takie klasyki jak Rendang czy różnego rodzaju Gulai.
Jeśli, ktoś chce zjeść szybki posiłek to po prostu zamawia ryż z wybranym przez siebie daniem. Ten sposób zamawiania nazywa się Pesan (co znaczy właśnie zamawiać) i jest popularne w małych knajpkach oraz barach. Hidang (czyli podawać) to z kolei rodzaj biesiady, przypisanej dużym restauracjom. W tym przypadku, na stole przed gośćmi ląduje nawet kilkanaście dań oraz dodatków (np. sambali). Na końcu klient płaci jednak tylko za te dania, które rzeczywiście jadł. Ta wersja Nasi Padang wiąże się zwykle z różnego rodzaju imprezami okolicznościowymi i świętami.
Poniżej przepis na ryż, a do niego lekko lekko kwaskowaty kurczak.
Nasi Padang nie należy mylić z tajskim Curry Panang, które swoją nazwę zapożyczyło od malajskiej prowincji.

Składniki:

– 250 gr ryżu
– 8 szalotek posiekanych
– duża szczypta mielonej gałki muszkatułowej
– pół łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
– 4 łyżki oleju
Kurczak:
– mięso z 2 piersi kurczaka, pokrojone na paski
– 2 łodygi trawy cytrynowej, pocięte na kawałki
– łyżeczka siekanego galangalu (ew. imbiru)
– 3 liście limonki kaffir
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

    • Ugotować ryż z dodatkiem gałki muszkatułowej oraz pieprzu.
    • W międzyczasie przygotować kurczaka: zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem trawy cytrynowej, galangalu, liści limonki, czosnku oraz odrobiny soli.
    • Kiedy woda zawrze dodawać kurczaka po kawałki, tak aby  woda nie przestawała się gotować.
    • Kurczaka, gotować 10-15 min, aż płyn się mocno zredukuje.
    • Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim szalotki.
    • Ryż wyłożyć do misek, na wierzch ułożyć kurczaka oraz szalotki.

 
Danie podawać z dowolnym Sambalem.

(Poniżej Nasi Padang w wersji międzynarodowej – z Singapuru)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych