Kurkuma


Kurkuma w Polsce nazywana także Ostryżem, to roślina korzenna z rodziny imbirowatych. Curcuma to ogólna nazwa całego gatunku obejmującego aż 80 różnego gatunków roślin, a to co my nazywamy Kurkumą (a Anglicy Turmeric) to jeden z rodzajów o nazwie botanicznej Curcuma Longa (zobacz też: Zedoary). Rośnie we wschodniej części Azji, od Indii po Indonezję. Jej cechą charakterystyczną jest żółty kolor który barwi potrawy – stąd też jej inne nazwy, takie jak Żółcień, Szafranica czy też po prostu Szafran Indyjski. Z tego też względu – możliwości zastosowania jako taniego zamiennika szafranu – trafiła do Europy.
Kurkuma ma dość łagodny smak i aromat. Używa się świeżych kłączy, podobnych do Imbiru czy też Galangalu (w Azji południowo-wschodnie) lub suszonej i sproszkowanej przyprawy (m.in. w kuchni hinduskiej). Kurkumą barwie się nie tylko sosy typu Curry (jest głównym składnikiem przyprawy curry), ale także mięsa i ryby.
Funkcjonuje też tzw. Kurkuma Biała, znana też jako Zedoary. Jej korzenie są dużo rzadsze, mają jasną barwę ale jednocześnie bardziej intensywny aromat. W Azji południowo-wschodniej służy ona nie tylko do przyprawiania – korzenie jada się na surowo lub podsmażone z ostrymi sosami.

Przepisy z dodatkiem Kurkumy


Indonezja

– Betutu (Pieczony drób)
Mee Rebus / Mie Rebus (Makaron w sosie)
Opor Ayam (Curry z kurczaka)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)
Sate / Satay (Szaszłyki z kurczaka)
Sayur Lodeh (Zupa warzywna z mlekiem kokosowym)
Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)
Tumpeng (Ryż świąteczny)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)
Murtabak (Placek z jagnięciną)
Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)
Nasi Dagang (Ryż w mleku kokosowym)
Nasi Kunyit
Nasi Ulam (Sałatka ryżowa)
– Otak Otak / Otah Otah (Ciasteczka rybne)
Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)
Sup Kambing (Zupa jagnięca)

Tajlandia

– Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Luang (Żółte curry)
Kaeng Tai Pla (Rybna zupa curry)
Kai Yang / Ping Gai (Grillowany kurczak)
Khao Soi (Zupa curry z makaronem)
Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)
Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)

Filipiny

Adobo (Kurczak duszony w occie)

Meksyk

Cecina Enchilada / Carne Enchilada (Smażone steki wieprzowe)
Cochinita Pibil / Puerco Pibil (Pieczona wieprzowina)
– Filete de Pescado a la Yucateca (Stek rybny z Jukatanu)

Tunezja

Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
Brik / Brick (Smażone pierożki)
Hout Makli (Ryba smażona)
Kafteji Tajine (Tajine z warzywami i wątróbką)
– Kamounia (Jagnięcina z podrobami w kminie)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Marka Hloua (Ragout jagnięce z suszonymi owocami)
Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)
M’Chalouat (Jagnięcina duszona w przyprawach)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Souani Tajiine (Tajine warzywny)
Soubia bil Jelbana (Mątwy z groszkiem)
Tajine bil Kharouf / Tajine bil Lahmed (Tajine z jagnięciną/wołowiną)

Liban

– Kibbeh Samak (Pulpety rybne)

Francja

 Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową)

Wielka Brytania

– Golden Vegetable Soup (Zupa warzywna)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych