Labneh / Jogurt Grecki


Labneh czy też tzw. Jogurt Grecki to po prostu mocno odsączony z wody zwykły jogurt. Jest to wymysł bliskowschodni, popularny m.in. wśród Beduinów, którzy właśnie używają nazwy Labneh – oni jogurt także suszą przez co przypomina nieco ser i zyskuje na trwałości, wówczas powstaje kashk. Wbrew pozorom w samej Grecji nie używa się jedynie jogurtu odsączanego.

Przepisy z jogurtem


Grecja

Giarotlou / Yiaourtlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
Tzatziki (Sos jogurtowy)

Turcja

Cacik (Sos jogurtowy)
Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
Hadari
Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)

Liban i Bliski Wschód

Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
Sherbet Khyar Bi Laban (Zupa / Sos jogurtowy z ogórkiem)

Francja

Salpicon (Sałatka z szynką, kiełbasą i papryką)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.