Laksa (Zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami)


Tak jak Tajowie mają swoje Kaeng (miejscowe curry), to jednym z najbardziej znanych malajskich dań jest Laksa. To również rodzaj curry, tyle że w formie zupy z dodatkiem makaronu ryżowego typu vermicelli i różnego rodzaju wkładek mięsno-rybnych. Jest ona elementem kuchni Nonya, czyli fuzji tradycji kulinarnych chińskich imigrantów z malajskimi składnikami – źródłosłów słowa laksa nie jest jednak wyjaśniony (wskazuje się zarówno na pochodzenie Hinduskie, Chińskie jak i Malajskie).
Laksa występuje w dwóch podstawowych wariantach. Najczęściej spotyka się ją jako ostrą zupę kokosową zwaną też Curry Laksa albo po prostu Curry Mee czyli curry z makaronem zwanym właśnie Mee – ten termin obowiązuje raczej w prowincji Penang. Występuje ona zresztą w kilku wariantach znanych jako Laksa Lemak, Laksam czy Katong Laksa.
Drugi podstawowy typ Laksy to kwaśna Asam Laksa z pastą tamarydnowca, również występująca w kilku wariantach. Mniej popularne są Johor Laksa, Sarawak Laksa, Kalentan Laksa, Bogor Laksa i Batewi Laksa.
Poniżej przepis na klasyczną Curry Laksa z krewetkami.

Składniki:

– 500 gr krewetek (najlepiej surowych)
– 250 gr makaronu ryżowego typu Vermicelli
– 500 ml mleka kokosowego
– 500 ml wody
ogórek pokrojony na paski
– 2 garści kiełków fasoli mun
– 4 łyżki siekanej mięty wietnamskiej (ewentualnie mieszanina zwykłej mięty i kolendry)
– łyżka oleju
Pasta:
– 6 chili, posiekanych
– czerwona cebula, posiekana
– 5 cm galangalu, posiekanego
– 10 orzechów kemiri (ew. garść migdałów)
– łyżeczka suszonej kurkumy
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Składniki pasty utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu: makaron przez kilka minut moczyć w gorącej wodzie. Później odsączyć
    • W garnku rozgrzać olej i dodać pastę.
    • Po 2 minutach smażenia pasty dodać krewetki. Chwilę smażyć i zalać ją wodą oraz mlekiem kokosowym.
    • Wywar doprowadzić do wrzenia.
    • Jeśli krewetki są surowe ugotować je, aż zrobią się różowej. Jeśli krewetki były wcześniej gotowane tylko je podgrzać.
    • Do misek rozdzielić makaron i zalać go zupą. Na wierzch położyć ogórka, kiełki i zioła.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.