Lambic

Lambic to zabytek. Jedno z ostatnich piw, które poddawane jest samorzutnej fermentacji z wykorzystaniem bakterii i drożdży zawartych w powietrzu – wszystkie piwa są zaprawiane odpowiednimi gatunkami drożdży. Dziś, to brukselskie piwo produkuje się w ostatnim browarze stolicy Belgii czyli Bresserie Cantillon oraz kilku okolicznych przetwórniach. Bazą jest niesłodowana śruta pszeniczna (odmiana burgundzka), słód jęczmienny oraz dwuletnie  wysuszonych już szyszek chmielowych – wszystko to pokazuje pierwotny charakter Lambiców, piw tworzonych z resztek.
Przygotowywany jest od jesieni do wiosny bo w zimnym powietrzu mniej jest bakterii, które mogłyby zniszczyć smak piwa (fermentacja przebiega w szerokich, otwartych kadziach). Lambic dojrzewa nawet dwa, trzy lata i ma charakterystyczny kwaskowy posmak. Obecnie rzadko jest jednak pijane w wersji czystej, a raczej wykorzystuje się je do przygotowywania innych piw takich jak Gueuze, Kriek czy też Faro. Browar Lindemans Lambica aromatyzuje także brzoskwiniami i sprzedaje jako aperitive pod nazwą Peacheresse.
Poza Cantillon najbardziej znane marki Lambic to: Boon, De Cam, Drie Fonteinen, Timmermans oraz Girardin.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.