Lampascioni / Vampagioli / Szafirek Miękkolistny


Cebulki Lampascioni czyli Szafirka Miękkolistnego zwanego też Dzikim Hiacyntem (łac. Muscari comosum ew. Leopoldia comosa),  Apulijczycy i mieszkańcy Basilicaty używają jak zwykłej cebuli – jest ona tylko sporo mniejsza i bardziej gorzka. Tradycyjnie było to warzywo, które biedni chłopi zbierali na łąkach razem z rosnącymi tu ziołami. W apulijskim Spinazzola ma ona nawet swoje święto Sagra del fungo cardoncello e lampascioni in purgatorio, które odbywa się co roku w listopadzie. W wersji świeżej sprzedawane jest raczej na rynku rodzimym, za granicę trafia marynowane w warzywach.
Apulijczycy Lampascioni używają w bardzo zróżnicowane sposób. W Lecce podają je w sosie słodko-kwaśnym (agrodolce) z cukrem i sokiem z cytryny, gdzie indziej są składnikiem sałatek, ragu, sosów warzywnych, grilluje się je, smaży saute i często podaje na słodko z miodem lub vincotto.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.