Lardo di Colonnata


W okolicach toskańskiej Colonnaty słonina wyjątkowo ceniona była ponoć już w starożytności. Istotną kwestią w jej wyrobie jest bliskość Carrary i jej kopalni marmuru – tutejszy marmur nosi nazwę Canaloni, a słonina po doprawieniu marynowana jest w misach z tego kamienia.  To w istotnym stopniu różni od często porównywanej z Lardo di Colonnata nie mniej znanej Lardo di Arnad z doliny Aosty, która maceruje się w pojemnikach drewnianych. Do produkcji Lardo di Colonnata używa się grubej na co najmniej 3 cm słoniny wycinanej z zadu specjalnie hodowanych, tłustych świń. Zwykle odbywa się to we wrześniu. Cały proces produkcji trwa do maja, z czego dojrzewanie zajmuje około pół roku. Lardo di Colonnata jest nie tylko objęty ochroną regionalną IGP, ale także została wpisana na listę dziedzictwa Ark of Taste.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.