Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lavaş Peyniri | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lavaş Peyniri


Lavaş Peyniri to pełnotłusty turecki ser przygotowywany zarówno z mleka krowiego, koziego jak i owczego. Popularny jest m.in. w Antiochii gdzie charakteryzuje się delikatnym smakiem i Diyarbakir – tutaj przygotowuje się go zwykle wiosną, kiedy mleko jest bardziej przesycone wonią świeżych ziół rosnących na pastwiskach.
Pochodzenie nazwy tego sera nie jest do końca jasne. Z jednej strony może chodzić o placki Lavaş do których jest dodawany, ale jednocześnie może chodzić o francuski gatunek krów La Vache, popularny także w Turcji.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych