Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Lički Kupus (Chorwacki bigos) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Lički Kupus (Chorwacki bigos)


Lika, górzysty rejon leżący w środkowo-zachodniej części Chorwacji, znany jest ze swych “kapuścianych potraw”. Tak jak Lički Lonac jest robiony z kapusty słodkiej, to Lički Kupus bazuje na kapuście kiszonej. To potrawa bardzo przypominająca polski bigos – poza kapustą jej podstawą są wędzone kawałki wieprzowiny – tyle, że zazwyczaj się jej nie gotuje ale piecze (w tym względzie podobny jest serbski Podvarak). Proporcje składników w gruncie rzeczy są dość dowolne.
Tradycyjnie do upieczonej już kapusty wrzuca się ugotowane wcześniej ziemniaki.

Składniki:

– 1 kg kapusty kiszonej, opłukanej
– pół kg wędzonej wieprzowiny – np. boczku, karczku, żeberek – pokrojonych na kawałki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki mielonej papryki (może być ostra)
– 2 liście laurowe
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 120 st.
    • Na patelni wytopić smalec i wlać do do żaroodpornego naczynia, najlepiej glinianego.
    • W zależności od szerokości naczynia ułożyć warstwy mięsa i kapusty (co najmniej dwie).
    • Każdą warstwę posypać papryką, doprawić czosnkiem i ułożyć liść laurowy.
    • Całość zalać pół litra wody.
    • Naczynie szczelnie przykryć i wstawić do pieca na ok. sześć godzin (można np. na noc).
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych