Limousin


Skojarzenie nazwy rasy krów Limousin z luksusowymi samochodami jest całkiem trafne – określenie limuzyna wywodzi się bowiem od bryczek używanych we francuskim rejonie Limousin, skąd wywodzi się także ta wołowina. Co więcej ważące ponad tonę dorosłe byki same mogą uchodzić za limuzynę wśród innych krów. Bardziej charakterystyczne jest jednak ich prehisotryczne pochodzenie – są ponoć progeniturą rdzawoczerwonych krów wyrysowanych w jaskiniach Lascaux. Dobrze dostosowujące się do warunków i płodne krowy dobrze przyjęły się w hodowli. Do XIX wieku traktowano je jednak jako zwierzęta pociągowe – rasę Limousin wyodrębniono jednak dopiero w latach 30-tych XX wieku. W tym czasie zdobyły popularność nie tylko we Francji, ale na całym kontynencie – dziś to główna, europejska rasa eksportowa.

Jednym z wołowych, klasyków kulinarnych Limousin są zrazy zawijane Paupiettes de boeuf.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych