Lucjan / Snapper


Snapper, a w szczególności Red Snapper to ryba która w ostatnich latach robi szczególnie dużą karierę w rybnych restauracjach całego świata. W Polsce również używa się anglojęzycznej nazwy, chociaż równolegle obowiązuje znacznie bardziej tradycyjna Lucjan, od łacińskiej nazwy rodzajowej Lutjanus. Obejmuje ona kilkadziesiąt ciepłolubnych gatunków występujących głównie w rejonie Zatoki Meksykańskiej, Karaibów oraz Południowego Atlantyku. Jest wśród nich np. Lucjan Smugowy (łac. Lutjanus synagris) po angielsku zwany Lane Snapper łowiony przez wędkarzy na Morzu Karaibskim, Lucjan Panek (ang. Schoolmaster Snapper, łac. Lutjanus apodus) czy też bardziej popularny Lucjan Szary (ang. Mangrove Snapper, łac. Lutjanus griseus).
Najbardziej znany i ceniony jest jednak Lucjan Czerwony czyli Red Snapper (łac. Lutjanus campechanus) – chociaż pod tą nazwą sprzedaje się także inne gatunki Lucjana. To ryba występująca w atlantyckich, przybrzeżnych wodach USA oraz Zatoki Meksykańskiej. Średnio dorasta do 60 cm wielkości i ok. 4 kg wagi. Ryba jest tak lubiana, że stanowi połowę odłowu wszystkich Lucjanów – roczny odłów dochodzi nawet do 4 mln sztuk.
Zdobyta popularność spowodowała, że nazwa Red Snapper zaczęła być mocno nadużywana. Dziś określa się nią wiele ryb na całym świecie, które z Lucjanem nie mają wiele wspólnego. Na Dalekim Wschodzie tak nazywa się m.in. Barramundi, co ma podnieść popyt na tę rybę wśród Turystów. Także czerwony Karmazyn nazywany jest też Red Snapper. Nadużywana jest też sama nazwa Snapper – w ten sposób niekiedy określa się m.in. Lufara.

Na Dalekim Wschodzie Lucjan ma bardzo uniwersalne zastosowanie.  Trafia do dań typu curry takich jak tajskie Kaeng Chu Chi Pla, ale najczęściej przygotowywany jest w całości – jest zarówno smażona (Pla Sam Rot), jak i gotowana na parze (Pla Neung Manao).

Przepisy na Lucjana i inne ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.