Macierzanka (Tymianek)


Macierzanka, czy też tłumacząc z Greki Tymianek, to jedna z najważniejszych roślin przyprawowych kuchni śródziemnomorskiej. Wszystko za sprawą lotnych olejków, zawartych w jej drobnych listkach. Każdy gatunek macierzanki pachnie jednak nieco inaczej. A jest z czego wybierać – rodzina obejmuje aż 300 gatunków, z których co najmniej kilkanaście znalazło zastosowanie w kuchni.










Odmiany tymianku, czyli macierzanki: Właściwy | Cytrynowy | Herba-Barona | Alicante | Panoński | Dziki | Szerokolistny

Przepisy z Tymiankiem


Turcja

Börek / Burek (Paszteciki z mięsem)
– Kekikli et Kavurma (Jagnięcina z tymiankiem)
Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
Piliç Tandir (Kurczak pieczony)

Grecja

Arni Sto Furno (Pieczona jagnięcina)
Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)

Bałkany

Žgvacet (Gulasz drobiowy)

Włochy

Coniglio con Olive Taggiasche (Królik z oliwkami)
Minestra Maritata (Zupa małżeńska)
Pancotto (Zupa chlebowa)
Ribollita (Zupa jarzynowa)

Francja

Baeckeoffe (Zapiekanka mięsno-warzywna)
Boeuf a la Mode (Sztuka mięs)
Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
Civet de Sanglier / Daube de Sanglier (Dzik duszony w winie)
Jambon a la Porte Maillot (Szynka a la Porte Maillo)
L’Epaule d’Agneau de Pauillac Rôtie Boulangère (Łopatka jagnięca po piekarsku)
Meurette Sauce / Oeuf Poché Meurette (Sos Meurette / Jajko poszetowane w sosie Muerette)
Moules Marinieres (Małże po marynarsku)
Navarin (Gulasz jagnięcy)
Saucisses aux Lentilles du Puy (Zielona soczewica z kiełbaskami)
Tourte Lorraine (Pasztet wieprzowy zapiekany w cieście)

Belgia

Boulet à la Liégeoise (Klopsiki z Liege)
Choesels (Potrawka z podrodbów i mięsa)
Konijn in Gueuze / Lapin à la Gueuze (Królik w piwie)
Mosselen-Friet / Moules Frites (Omułki smażone)
Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)
Tourte de Blettes (Ciasto z burakami liściastymi)
Vlaamse Stoof / Karbonaden (Wołowina duszona w piwie)

Wielka Brytania

Roast Beef (Pieczeń wołowa)

Skandynawia

Æbleflæsk (Bekon z jabłkami i cebulą)
Lammestek (Jagnięcina pieczona)
Pytt i Panna (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)

Meksyk

Carnitas (Duszona wieprzowina)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.