Maggi Goreng (Smażony makaron)


Maggi Goreng to danie typowe dla kuchni malezyjskich muzułmanów zwanych Mamak. Bazą jest tu powszechny w całej Malezji makaron Maggi, znany też w Polsce jako makaron instant albo chiński (z torebki). Samą potrawę przygotowuje się bardzo podobnie do najbardziej znanego smażonego makaronu Mee Goreng. Maggi Goreng serwuje się w ulicznych bufetach ze szklanką mrożonej, cytrynowej herbaty oraz Mata kerbau.
Maggi goreng można przygotowywać w skrajnie uproszczonej formie – z chili, cebulą i plasterkiem tofu – albo w bardziej obiadowej formie, z mięsem. Poniżej przepis z kurczakiem.

Składniki:

– opakowanie (ok. 200 gr.) makaronu Maggi
– mięso z 2 udek kurczaka, pokorjone na kawałki
szalotka, drobno posiekane
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 chili, drobno posiekane
– 100 gr bok choy, posiekanego
– 100 gr kiełków fasoli mung
– łyżeczka oleju sezamowego
– 3 łyżki oleju
Sos:
– 3 łyżki ketchupu
– łyżka ciemnego sosu sojowego
– łyżka sosu ostrygowego
– 2 – 3 łyżki pasty chili, sambal oelek

Przygotowanie:

    • Kurczaka na kwadrans zamarynować w oleju sezamowym
    • Składniki sosu wymieszać.
    • Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu: na kilka minut zalać wrzątku, po czym odcedzić.
    • W woku rozgrzać olej. Dodać czosnek, szalotki i chili. Smażyć przez minutę.
    • Dodać kurczaka. Zrumienić go w czasie kilku minut.
    • Do woka dodać makaron i smażyć 2 minut. Dodać sos i podsmażyć.
    • Na koniec dodać bok choy i kiełki. Zdjąć z ognie i jeszcze raz wymieszać.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej, z napisami.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych