Mąka z Ciecierzycy / Farina di Cecci


Zwyczaj mielenia ziaren ciecierzycy na mąkę to przede wszystkim tradycja Włoska. Farina di Cecci popularna szczególnie jest w Ligurii oraz na południu kraju. W okolicach Genui robi się z niej przede wszystkim placki zwane po prostu Farinata, ale także Panissę czyli rodzaj puree. W południowych rejonach Włoch powstają za to przeznaczone do pogryzania ciasteczka zwane Panelle.
Mąka z ciecierzycy używana jest też w południowej Francji – z Farine de pois chiches robi się m.in. naleśniki zwane Socca. Poza Europą stosują ją przede wszystkim Hindusi – Gram Flour czy też Besan używana jest do robienia Pakor – a także w Etiopii. Tutaj powstaje Shoroe, sos doprawiany anyżkiem, imbirem i kurkumą.
W ostatnich latach mąka z ciecierzycy zyskuje na popularności z powodów zdrowotnych. Nie tylko, że nie zawiera glutenu, to jeszcze ma dużo protein i żelaza, a także wpływa na obniżenie cholesterolu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.