Makedonike Tegania (Wieprzowina duszona)


Makedonike Tegania (gr. Μακεδονική τηγανιά) czyli dosłownie smażone po macedońsku (mimo, że mięso jest raczej duszone), to typowy przepis na wieprzowinę jaki używa się Macedoni. Jest to przy tym jedno z najstarszych greckich dań. Jego historia sięga wczesnego Cesarstwa Biznatyjskiego. Wskazuje na to przedewszytskim duża ilość owoców i przypraw, które nie tylko były charakterystyczne dla wschodu, ale w czasie gdy mięso było źle konserwowane, zabijało wszelkie jego nieporządane smaki i zapachy. To jednak bardzo klasyczny wariant. Dziś potrawę serwuje się w wersji znacznie uproszczonej, bez tak licznych dodatków.

Składniki:

– 800 gr łopatki wieprzowej podzielonej na cztery plastry
– 16 malutkich cebulek perłowych (można je zastąpić 8 szalotkami)
– 3 pomidory obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki)
– 4 pigwy obrane, pokrjone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
– 12 śliwek
– skórka z pół cytryny
– pół kieliszka białego wina
– laska cynamonu
– 12 goździków
oliwa

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej zarówno wieprzowinę jak i cebulę.
    • Do rondla dolać wino i całość dusić około 5 minut. Następnie dodać pomidory i szklankę wody. Dusić 5 minut.
    • Dodać cynamon, popieprzyć i gotować jeszcze 10 minut.
    • Jabłka zrumienić na patelni, na oliwie. Ponadziewać je goździkami i dodać do mięsa. Dodać także śliwki, posolić i całość dusić na małym ogniu około kwadransa.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.