Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)


Melthouth (ew. Melthout) to północnoafrykański rodzaj kaszy używanej w kuchniach takich krajów jak Tunezja czy Maroko. Bazą jest jęczmień. Po opieczeniu go i odseparowaniu od łuski, ziarno jest mielone. W ten sposób powstają trzy produkty Melthouth, średnio-gruba kasza jęczmienna gotowana zazwyczaj na parze, drobniejsza Chicha używana do zup oraz mąka jęczmienna z której wypieka się chleb (to specjalność miasta Safakis leżącego na wschodnim wybrzeżu Tunezji).
Gruba kasza Malthout jest przygotowywana jak tradycyjny kuskus – także gotowana na parze w kuskusierze – i podobnie stosowana jako baza do dań z sosem. Najpopularniejsze to Malthouth Bel Ghalmi z jagnięciną oraz rybne Malthouth bel Hout. W poniższym przepisie ryba jest duszona w pomidorowym sosie zwanym Taklia.

Składniki:

– 1 kg filetów z białej ryby
– 500 gr kaszy Malthouth (ew. kaszy jęczmiennej)
– puszka pomidorów
– 2 cebule, drobno posiekane
– 5 ząbków czosnku, posiekanych
– 200 gr ciecierzycy moczonej przez noc
– 400 gr ziemniaków, pokrojonych na kawałki
– 400 gr dyni, pokrojonej na kawałki
– 200 gr cukinii, pokrojonej na kawałki
– 3 łyżeczki mielonego kminu
– 2 łyżki mielonej papryki
– szczypta mielonej kurkumy
– 3 – 4 łagodne zielone chili
– 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Ciecierzyce gotować w osolonej wodzie ok. godziny.
    • W kuskusierze lub dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
    • Dodać pomidory oraz przyprawić łyżeczką kminu, łyżką papryki, pieprzem i solą. Dusić około kwadransa.
    • Kawałki ryby natrzeć pozostałą papryką i kminem, kurkum oraz doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kwadrans.
    • Chili rozkroić z jednej strony, wyjąć nasiona, posolić w środku i kilka minut dusić w sosie, aż się ugotują i pozostaną lekko chrupiące.
    • Przygotować kaszę:  Malthouth wymieszać z 3 łyżkami oliwy, umieścić na sicie od kuskusiery i gotować na parze 10 minut nad gotującym się sosem pomidorowym (odparowany płyn  uzupełniać wodą). Jeśli nie używa się kuskusiery umieścić je w sicie i gotować na parze w zwykłym oddzielnym garnku, aż ziarna zrobią się pół miękkie (podobnie przygotować kaszę jęczmienną).
    • Gdy kasza już się podgotuje zdjąć ją z kuskusiery. Uzupełnić płyn, zagotować i umieścić w nim filety rybne. Całość dusić około 20 minut.
    • Rybę delikatnie wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce
    • Do sosu dodać ziemniaki, a po 10 minutach także cukinię i dynię. Całość gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok. kwadransa – zależy od wielkości kawałków. Odparowany płyn uzupełnić wodę.
    • Na końcu dodać ciecierzycę i chili. Całość podgrzać jeszcze minutę.
    • Kaszę umieścić na półmisku i zalać ją sosem z gotowanych warzyw. Odstawić na kilka minut pod przykryciem aby ziarna wchłonęły płyn.
    • Na wierzch ułożyć warzywa oraz ryby.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.