Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Małż Piaskowy / Clam / Mye | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Małż Piaskowy / Clam / Mye


Małż Piaskowy przez Brytyjczyków zwany Clam, a przez Francuzów Mye (łac. Mya arenaria) to rodzaj Małża o wyjątkowo miękkiej skorupie. Pierwotnie był łowiony w Atlantyku – częściej zbiera się go w Ameryce, rzadziej w Europie – ale dziś występuje także w Morzu Śródziemnym. Amerykanie najczęściej gotują je w parowniku, rzadziej smażą lub duszą w bulionie. We Francji Mye jada się na surowo.

(Połów i przepis na nadziewane małże piaskowe)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych