Marche


Veneto

Marche to włoski region niezbyt rzucająca się w oczy. Rozpięty między górami półwyspu Apenińskiego, a Morzem Adriatyckim czerpie z obydwu źródeł. Wypasane w górach stada owiec dają niezywkle bogate w smaku mleko z którego powstaje cała długa lista serów typu Pecorino. Z drugiej strony porty z Ankoną na czel zapewniają bogactwo owoców morza i ryb, z których robi się przede wszystkim doskonałą zupę Brodetto. W Marche nie brak też kuchni wykwintnej. Z Pesaro pochodził kompozytot-smakosz Gioacomo Rossini, który nie tylko zostawił przepis na polędwicę ale też Cannelloni alla Pesare. Jeszcze większy wpływ na kuchnię miał dwór książęcy z Urbino, który pozostawił takie dania jak Vincigrassi czy też Lumachelle all’Urbinate.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)