Marget du Canard (Pierś z kaczki z rusztu)



Marget du Canard to teoretycznie dość banalny przepis – krótko smażona pierś kaczki z rusztu. Andre Daguin, kucharz z Auch stolicy departamentu Gers (tam skąd pochodzą słynne francuskie kaczki, a także produkuje się Armagnac), który opracował go w 1965 roku dokonał małej rewolucji w gaskońskiej kuchni regionu Midi pokazując, że duszenie kaczki w tłuszczu na Confit, to nie jedyny sposób spożytkowania jej mięsa. Tak więc ponacinał tłustą skórę z piersi i rzucił ją na ruszt opalany węglem drzewnym. W ten sposób wytapiany i spalany w ogniu tłuszcz nadał mięsu niezwykły aromat. Po kilku minutach trzeba byłą ją już tylko na chwilę przewrócić, aby ścięło się również mięso z drugiej strony i stek z kaczki gotowy.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.