Mariconda


Mariconda to rodzaj małych klusków formowanych w kulki. Są popularne w Lombardii, a przede wszystkim w Brescii. Formuje się je z czerstwej namoczonej bułki z dodatkiem sera. Najczęściej trafiają jako dodatek do rosołu.





Składniki:

– 200 gr miąższu z czerstwej bułki
– 250 ml mleka
– 4 łyżki masła
– 3 jajka
– 70 gr Grana Padano
– szczypta gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Bułkę zalać mlekiem i odstawić na kwadrans.
    • Masło roztopić, dodać miąższ i podgrzewać ok. 3 min.
    • W misce połączyć bułkę z masłem, jajka i parmezan.
    • Doprawić gałką muszkatułową, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
    • Ciasto na godzinę umieścić w lodówce.
    • Przy pomocy małej łyżeczki wyrabiać kluski i gotować je we wrzącej wodzie lub bezpośrednio w rosole. Będą gotowe, gdy wypłynął na wierzch.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.