Market Jelbana (Duszone mięso i zielonym groszkiem)


Marqa, Marka czy Market to używana w Tunezji nazwa określająca potrawy duszone – coś w rodzaju gulaszu, ew. ragout (zobacz: Marka Hloua). Podobnie jest w przypadku prostego i popularnego Market Jelbana. Tutaj podstawą jest mięso – jagnięce, wołowe lub drobiowe – przyrządzane z udziałem zielonego groszku, nazywanego przez arabów jelbana. To wczesnowiosenny dodatek do tunezyjskich potraw – jednym z nich są mątwy z groszkiem Soubia bil Jelbana.
Potrawę można wzbogacać także o inne warzywa, tak jak np. serca karczochów, dodane pod koniec gotowania na poniższym filmie.

Składniki:

– kilogram mięsa jagnięcego, wołowego lub kurczaka, pokrojonego na dość spore kawałki
– 400 gr zielonego groszku
– puszka pomidorów
cebula, posiekana
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 – 3 papryczki chili o dowolnej ostrości
– łyżeczka mielonej papryki
– łyżeczka kurkumy
– łyżeczka harissy (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso z dodatkiem cebuli i czosnku.
    • Dodać pomidory, doprawić papryką, kurkumą, harissą oraz solą i pieprzem.
    • W razie potrzeby dodać nieco wody i dusić na małym ogniu w zależności od użytego mięsa i wielkości kawałków – około pół godziny dla kurczaka oraz trzy kwadranse  dla jagnięciny i wołowiny.
    • Dodać groszek i chili. Całość dusić jeszcze pięć, dziesięć minut, aż groszek zmięknie.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w hiszpańskiej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych