Masfouf (Kuskus z owocami)


Masfouf to używane w Algierii i Tunezji określenie odnoszące się do kuskusu podawanego na słodko – w Maroko tego typu danie znane jest jako Seffa. W odróżnianiu od innych potraw na bazie kuskusu, kasza nie jest nasączana sosem, ale przygotowana na bazie wody i wzbogacana jedynie masłem. Masfouf w krajach Afryki Północnej serwowany jest jako posiłek w czasie Ramadanu. Jadany jest wieczorem przed snem – towarzyszyć może mu szklanka mleka.
Poza samą kaszą nie ustalonej listy składników. Najczęściej używa się jednak owoców, tak jak w poniższym przepisie.

Składniki:

– pół kg kuskusu
– 100 gr daktyli, przeciętych wzdłuż na pół
– 200 gr winogron
– łyżeczka wody różanej
– 4 łyżki cukru
– 100 gr masła

Przygotowanie:

    • Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    • Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.
    • Gorący kuskus połączyć z masłem i cukrem.
    • Na półmisku wyłożyć kuskus.
    • Na kaszy ułożyć winogrona i daktyle.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.