Mealie Pudding / White Pudding (Ciasto owsiane z mięsem)


Ta Szkocka potrawa zdobyła popularność na całych Wyspach Brytyjskich gdzie jada się ją na śniadanie i nazywa White Pudding lub Oatmeal Pudding (z wyjątkiem Kornwalii gdzie używa się nazwy Hog’s Pudding). Jest to masa podobna do tej, którą nadziewa się krwawą kiszkę czyli Black Pudding, tyle że nie dodaje się do niej krwi (stąd przymiotnik biały). Zarówno w Anglii jak i Irlandii również White Pudding formuje się w postaci kiełbasek i jada jako ciepłe śniadaniowe danie. Szkoci pozostali jednak tradycjonalistami i bazującą na mące owsianej masę bardzo często jadają prosto z patelni. Z tego też względu Mealie Pudding przypomina nieco Skirlie zwany też Mealie Jimmy. Tyle że zawiera także mięso. Szkoci w postaci kiełbasek, jadają go m.in. jako zamiennik ryb w słynnej potrawie Fish and Chips. Wówczas danie nazywa się White Pudding Supper.
Patrz również: Haggis i Red Pudding

Składniki:

– 450 gr grubo lub średnio mielonej mąki owsianej
– 225 gr mielonej wołowiny
– 2 cebule drobno posiekane
– 50 gr smalcu albo masła

Przygotowanie:

    • Mąkę uprażyć na złotobrązowo w piekarniku albo na suchej patelni
    • Roztopić smalec i zrumienić na nim cebulę.
    • Zdjąć z ognie dodać mięso i mąkę, doprawić.
    • Masę włożyć do formy na pudding (coś pomiędzy garnkiem a formą na babkę wielkanocną) wysmarowanej tłuszczem.
    • Formę wstawić do kąpieli wodnej i gotować około pół godziny.
    • Jeśli nie dysponuje się formą, masę można zawinąć w płótno, wsadzić zawiniątko do wrzącej wody i gotować pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych