Mee Hoon Goreng / Mee Hoon Kuah

Hoon w malajskim oznacza tyle co mąka. Mee Hoon to z kolei cienki makaron ryżowy uznawany za rodzaj makaronu Varmicelli. Nie należy ich mylić z Mee Hoon Kueh, które są kluskami domowej roboty, wyrabianymi z pszennej mąki – z rozwałkowanych kawałków ciasta urywa się płatki i gotuje we wrzątku.
Cienkie ryżowe Mee Hoon zwykle się podsmaża – tak jak w umieszczonym powyżej przepisie na Mee Hoon Goreng Singapura czyli w wersji singapurskiej (użyta w przepisie mieszanka przyprawowa, to tradycyjny zestaw do Nasi Goreng – można użyć 2 – 3 łyżek sosu sojowego, łyżeczki mielonej kolendry i ew. białego pieprzu – a ciastko ryżowe można zastąpić np. tofu).
Przepis na Mee Hoon Kueh poniżej – makaron zazwyczaj serwuje się w rybnym bulionie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.