Mee Siam (Makaron po Syjamsku)


Mee Siam czyli Makaron Syjamski wbrew nazwie nie jest związany z Tajską sztuką kulinarną. To jedno z najpopularniejszych prostych dań kuchni Nonya królującej w Singapurze. Do przygotowania tej wersji smażonego makaronu (najsłynnieszej w południowo-wschodniej Azji to malajski Mee Hokkein, indonezyjski Mi Goreng oraz tajski Phat Thai) zwykle używa się makronu ryżowego typu Vermicelli. Sposobów na przygotowanie Mee Siam jest wiele – co do zasady jednak należy pamiętać, że Malajowie preferują bardziej „suchą” wersję, podczas gdy chińscy emigranci zwykli robić zawiesisty sos.
Poniżej właśnie wersja z dość bogatym i ostrym sosem

Składniki:

– 300 gr makaronu ryżowego vermicelli
– 200 gr smażonego tofu
– 300 gr ugotowanych krewetek
– 400 ml mleka kokosowego
– pęczek posiekanego czosnku szczypiorkowego (ew. 2 posiekane dymki)
– 200 gr kiełków fasoli
– 3 jajka na twardo pokrojone w ćwiartki
– 2 czerwone chili posiekane w plasterki (opcjonalnie)
– 3 limonki pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie)
– 3 łyżki oleju arachidowego
Pasta:
– 2 łyżki pasty tamaryndowca (jeśli gęsta rozrobić gorącą wodą)
– 10 czerwonych chili posiekanych
– 10 szalotek posiekanych
– łodyga trawy cytrynowej posiekana (tylko biała część)
– łyżka sosu rybnego
– łyżeczka pasty krewetkowej (można ją zastąpić dodatkową łyżką sosu rybnego)
– łyżka cukru

Przygotowanie:

    • Vermicellę przygotować zgodnie z instrukcją: moczyć we wrzącej wodzie około 5 minut. Odcedzić.
    • Składniki pasty zmiksować na gładko w malakserze.
    • W woku rozgrzać olej. Przez ok. 3 minuty smażyć na nim pastę.
    • Dodać Tofu i smażyć parę minut.
    • Do woka dodać krewetki, kiełki fasoli i połowę szczypiorku. Gdy całość zacznie się smażyć zalać mleczkiem kokosowym.
    • Gdy mleczko zacznie wrzeć dodać makaronu. Całość podgrzać często mieszając.
    • Podając porcje makaronu oprószyć resztą czosnku, siekanym chili i obłożyć jajkami.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu – to wersja bardziej sucha. Chodzi raczej o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.