Melanzane alla Parmigiana (Bakłażan zapiekany)



Obecność parmezanu w tym przepisie wskazywała by na pochodzenie dania z Emilli-Romagnii, albo przynajmniej północy Włoch. Nic jednak bardziej mylnego. Melanzane alla parmigiana to potrawa typowa dla południa, szczególnie popularna w Kalabrii. Istotą jest tu bowiem bakłażan, bardzo powszechny na południu, a raczej niechętnie jadany na północy – tam przez długi czas uważano, że szkodzi na głowę. Dlaczego do tak znanego dania Kalabryjczycy zdecydowali się na używać eksportowanego i z ich punktu widzenia drogiego sera można tłumaczyć wyłącznie chęcią nadania mu szczególnej wykwintności.
Jest zresztą też inna wersja tego dania i inne wytłumaczenie jego nazwy. Nie używa się wówczas parmezanu, ale zwykłego miejscowego pecorino. Określenie parmigiana w tym przypadku wiąże się z sycylijskim słowem parmiciana, oznaczającym ułożenie listewek w żaluzji okiennej, tak aby jedna zachodziła na drugą. W przypadku tego dania tak właśnie układa się kawałki bakłażana.

Składniki:

– 1 kg bakłażanów pokrojonych w plastry
– 150 gr dowolnego mielonego mięsa
– puszka pomidorów
– 2 jajka
– mały kawałek surowej kiełbasy typu salsiccia pokrojonej na plasterki
– 100 gr parmezanu
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– łyżka posiekanej pietruszki
mąka
– tarta bułka
oliwa

Przygotowanie:

    • Bakłażany oprószyć solą i odstawić na pół godziny aby sól ściągnęła z nich gorycz i nadmiar wody. Po tym bakłażany opłukać i obsuszyć.
    • Plastry bakłażanów obtoczyć w mące i obsmażyć. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    • Pomidory, bazylię i 3 łyżki oliwy zagotować w rondlu. Tak powstały sos posolić i popieprzyć,
    • Mielone mięso wymieszać z jajkami, pietruszką oraz łyżką tartej bułki. Posolić i popieprzyć. Formować małe, płaskie pulpety.
    • Pulpeciki wieprzowe obsmażyć na oliwie.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić trzecią część sosu pomidorowego.
    • Na wierzch ułożyć połowę bakłażanów i posypać połową parmezanu.
    • Całość przykryć pulpetami, kawałkami kiełbasy i połową pozostałego sosu pomidorowego.
    • Na koniec ułożyć resztę bakłażanów, oraz resztę sosu pomidorowego.
    • Całość posypać resztą parmezanu i zapiekać około pół godziny.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.