Melasa (syrop) z granatów


Gęsta Melasa z soku z Granatów to arabski specjał. Ma słodko-kwaśny smak. Dodaje się ją nie tylko do deserów, napojów, czy też sałatek. Jest to także składnik marynat używanych przy pieczeniu mięsa albo ryb. Melasa słodka nie jest od samych owoców, ale dodanego do niej cukru. Można ją nie tylko kupić w sklepie z orientalną żywnością, ale także przygotować w domowych warunkach.

Składniki:

– 400 ml soku z granatów
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki soku z limonki

Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować tak długo aż odparuje ¾ płynu i powstanie gęsty syrop (ok. 100 ml).

Uwaga: Bliskowschodnie poradniki sugerują, aby w razie braku melasy zastąpić ją mieszanką brązowego cukru i soku z cytryny w proporcji 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.