Melitzanosalata (Kawior z bakłażana)



Te proste puree z bakłażana traktowane jest zarówno jako meze, jak i dodatek do dań głównych. Melitzanosalata jest rozpowszechnione w całej Grecji stąd też mnogość przepisów na jej przygotowanie. Niekiedy dodaje się np. papryki (tak jak w poniższym przepisie), a w niektórych przepisach do zagęszczania puree używa się nawet beszamelu.
Analogicznym, bliskowschodnim przepisem na kawior z bakłażana jest Baba Ghanoush.

Składniki:

bakłażan
– czerwona papryka drobno posiekana (opcjonalnie)
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
– pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– pół łyżeczki Boukovo, lub innej ostrej papryki
– 100 ml oliwy

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
    • Bakłażana zawinąć w folię aluminiową i na ok. pół godziny wstawić do piekarnika (bakłażan musi być miękki). Bakłażana wyjąć i odstawić do wystygnięcia, po czym drobno posiekać albo zmiksować.
    • Na patelni rozgrzać oliwę i dodać wszystkie pozostałe składniki (poza pietruszką). Dusić około 5 minut, aż papryka zmięknie (jeśli nie używa się papryki smażyć około 1 minuty).
    • Dodać bakłażana i pietruszką. Smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić pieprzem i solą.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.