Mezcal


Mezcal to narodowy alkohol Meksyku. Produkuje się go z agawy – w języku Nahutal, którym posługiwali się Aztekowie mexcalli oznaczało gotowana agawa. Najbardziej znaną i najczystszą formą Mezcalu jest Tequila sporządzana wyłącznie z soku z Agawy Niebieskiej. Sam Mezcal robi się z ponad 20 gatunków tej rośliny, co gwarantuje różnorodność smakową alkoholu – nie używa się przy tym samego soku, ale całe łodygi oraz rdzenia. Poza tym Mezcal jest destylowany jeden raz, podczas gdy Tequila dwukrotnie.

W jego przypadku podział kategorii alkoholu jest podobny, ale prostszy niż w przypadku Tequili.
Blanco to alkohol czysty, tuż po destylacji
Reposado to Mezcal leżakowany od dwóch miesięcy do roku
Anejo starzony jest powyżej roku

Istnieje też odrębna kategoria Mezcal con Gusano czyli alkohol w którym zalana jest larwa ćmy Hypopta Agavis, żerująca na agawie.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.