Mezzafegato / Mezzafegati


Mezzafegato to rodzaj wątrobianej Mortadelli produkowanej we włoskim Marche oraz Umbri. – razem z różnego rodzaju mięsem wieprzowym mielone są tu również podroby, przede wszystkim wątroba (około 15 proc.). Masa ma bardzo gładką konsystencję. Nadziewa się nią kiszkę i wędzi. Mezzafegato jest m.in. popularną zakąską podczas karnawału. Najbardziej znany jej wariant to Mezzafegato de Fabriano wywodząca się z Marche z miasteczka Fabriano. W sąsiedniej Umbrii Mezzafegati jest robiona już od ponoć pięciu stuleci. Pierwotnie, jak to w czasie Renesansu, bywała doprawiana na słodko – m.in. rodzynkami oraz skórką pomarańczową (dziś także cukier). Od kiedy włosi pokochali peperoncino jest też jej pikantna wersja. Dziś ta wersja jest bardziej popularna.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.