Miang Kham (Nadziewane liście betelu/szpinaku)


Miang Kham to rodzaj przekąsek wywodzących się północy Tajlandii, z okolic granicy z Birmą. Jest to popularne danie tzw. streer food. Bazą są tu podprażone wiórki kokosowe. Wraz z innymi dodatkami są polewane słodkim sosem zawijane w liście. Oryginalnie używa się marynowanych liści dzikiej herbaty lub świeżych dzikiego betelu. W warunkach europejskich można je zastąpić liśćmi szpinaku.

Składniki:

– 5 łyżek prażonych wiórków kokosowych
– 3 łyżki siekanej czerwonej cebuli
– 2 łyżki siekanego czosnku
– 3 łyżki siekanej limonki
– 3 łyżki siekanego imbiru
– 3 łyżki orzechów ziemnych
– 2 łyżki czerwonej papryki posiekanej
– 3 łyżki siekanych suszonych krewetek (niekoniecznie)
– liście szpinaku
Sos:
– pół łyżki siekanego imbiru
– pół łyżki siekanej czerwonej cebuli
– łyżka sosu rybnego (ew. sojowego)
– 2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
– 3 łyżki orzechów ziemnych zmielonych
– szklanka cukru palmowego lub brązowego
– 2,5 szklanki wody

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki sosu umieścić w rondlu i gotować mieszając tak długo, aż objętość zredukuje się o 1/3. Odstawić do wystygnięcia.
    • Przed nakładanie składniki farszu można ze sobą wymieszać.
    • Na środku każdego liścia umieścić nieco farszu i polać łyżką sosu. Każdy liść zawinąć w małą paczuszkę i zabezpieczyć go wykałaczką.
    • Można też wszystkie składniki i sos rozłożyć na stole, aby każdy mógł zwijać własne porcje.

 
(Miang Kham w wersji street-food)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.