Pstrąg Tęczowy


Pstrąg Tęczowy (łac. Oncorhynchus mykiss) to ryba łososiowata, która wbrew nazwie jest tylko daleką kuzynką Pstrąga Potokowego (oba należą do innych rodzajów). Nie jest to też ryba oryginalnie Polska. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej i sprowadzona została dopiero pod koniec XIX wieku, głównie do rzek Pomorza Gdańskiego. Jest to typowa ryba hodowlana, rozmnażana głównie sztucznie i używana do zarybiania. Charakteryzuje się różową wstęgą wzdłuż linii bocznej.
Pstrąg Tęczowy występuje w dwóch odmianach, osiadłej (także w jeziorach i stawach) oraz wędrownej, wpływającej do ujścia rzek i wód słonych. W Ameryce używa się na nie określenia Steelhead (do pewnego stopnia jest to odpowiednik Troci Wędrownej, która jest morską formą Pstrąga Potokowego).

Przepisy na Pstrąga i inne ryby przygotowane w całości


Francja

Alose de Loire a l’Oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
Alose Grillé sur les Sarments (Grillowany śledź rzeczny)
Loup de Mer an Croute de Sel (Okoń morski w cieście solnym)
Merlans Bercy (Merlin z Bercy)
Truite a la Dieppoise (Pstrąg na sposób z Dieppe)
Truite Pochee au Beurre Blanc (Pstrąg w sosie maślanym)

Hiszpanie

Truchas con Setas en Vino de Rioja (Pstrąg smażony z sosem grzybowym w czerwonym winie)

Włochy

Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)

Turcja

Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Liban i Lewant

Samak Harra (Ryba pieczona na ostro)
Tajine Samak (Pieczona ryba z liściem laurowym i cytrusami)

Tajlandia

Pla Neung Manao (Ryba na parze z sosem limonkowym)
Pla Sam Rot (Ryba w trzech smakach)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)

Indonezja

Ikan Bakar (Grillowana ryba)
Pepes Ikan Emas (Pieczona ryba)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych