Nerki


Nerki to w Polsce przede wszystkim Cynaderki – potrawka z gotowanych i smażonych nerek. Zdecydowanie bardziej popularne nerki są jednak w Wielkiej Brytanii, gdzie zasilają tradycyjne mięsne zapiekane ciasta (pie) oraz słynne puddingi, ale także są elementem śniadaniowego danka Devilled Kidneys. Podobnie jak wątróbkę używa się ich jednak w całej Europie, a także poza nią – w Argentynie Riñón to element Asado, a w Chinach tak jak wątróbkę podsmaża się je na szybko w woku z dodatkiem sosu ostrygowego i dymki.
Wiele osób zniechęca się do nerek ze względu na obiegową opinię, że mogą nieco pachnieć moczem. Jeśli są źle wyczyszczone faktycznie tak się może zdarzyć. Wówczas wystarczy je po prostu parę godzi moczyć w mleku, a później dobrze wypłukać. Przed przygotowaniem nerek należy je zblanszować, dzięki czemu daje się usunąć powlekające ja, ale niejadalna błona.
Najbardziej cenione są nerki cielęce oraz jagnięce.

Przepisy z Cynaderkami


Anglia

Devilled Kidneys (Pikantne cynaderki baranie / jagnięce)
Steak and Kidney Pudding (Ciasto z wołowiną i cynaderkami)

Belgia

Choesels (Potrawka z podrodbów i mięsa)

Włochy

Finanziera (Piemoncka potrawka z mięsa i podrobów)
Rognoni Trifolato (Cynaderki cielęce po Parmeńsku)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych