Mahi Mahi / Koryfena


Pojawiająca się niekiedy w Polskich restauracjach Mahi-Mahi to przbysz z dalekich mórz południowych – zamieszkuje zwykle tropikalne rejony przede wszystkim strefy Indo-pacyficznej, Karaiby i Zatokę Meksykańską oraz południowo-wschodni Atlantyk. W Polsce biologom znany jest jako Koryfena (od łac. Coryphaena hippurus), rzadziej Smagla lub Złota Dorada. Anglosasi ochrzcili ją za to nazwą Delphinfish ze względu na obły kształt i skłonność do wyskakiwania ponad wodę. Mahi-mahi to nazwa hawajska oznaczająca, że ryba jest bardzo mocna. Koryfena zwykle sięgająca 10 – 12 kg jest bowiem rybą silnie zbudowana, a chętnie łowią ją nie tylko rybacy, ale i wędkarze. Cenione jest jej delikatne i niezbyt tłuste mięso.

Przepisy na filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych