Mięta


Cechą charakterystyczną Mięty jest zawartość olejków eterycznych w skład których wchodzi mentol – alkohol odpowiadający za przenikliwy ostry smak. W Polsce rzadko kiedy wyodrębnia się poszczególne gatunki mięty (za wyjątkiem Mięty Pieprzowej), a jest to cała gama różnego rodzaju roślin obejmujących 30 gatunków i kilkanaście krzyżówek.
Rozprzestrzeniły się na całym świecie, ale mięta najpopularniejsza pozostaje w swoim mateczniku, czyli basenie Morza Śródziemnego. Szczególnie powszechna jest w jego wschodniej części – w Libanie i na Bliskim Wschodzie oraz w Turcji. Trafia tu nie tylko bezpośrednio do potraw, lecz także mieszanek przyprawowych takich jak Dukkah czy Baharat, a także używana jest do aromatyzowania serów, takich jak turecki Hellim Peynir.

Najbardziej znane odmiany Mięty to:

Mięta Zielona
Mięta Polna
Mięta Długolistna
Mięta Nadwodna
Mięta Jabłkowa
Mięta Polej
Mięta Korsykańska
– Mięta Azjatycka
– Mięta Australijska
– Mięta Kanadyjska
– Mięta Pomarszczona (łac. Mentha crispata)
– Mięta Tasmańska (łac. Mentha dahurica)
– Mięta Bergamotka (łac. Mentha citrata)
– Mięta Leśna (łac. Mentha laxiflora)
– Mięta Ogrodowa (łac. Mentha sachalinensis)
– Mięta Szara (łac. Mentha vagans)

Popularne są także krzyżówki poszczególnych gatunków. Najbardziej znane to:

Mięta Pieprzowa – krzyżówka mięty zielonej i nadwodnej
– Mięta imbirowa/Mięta szkocka – krzyżówka mięty zielonej oraz polnej.


Przepisy z Miętą


Tunezja

Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
Ojja / Ujja (Pulpety z jajkami w sosie pomidorowym)

Liban

Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)
Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
Imjadara (Soczewica z bulgurem)
Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
Ljit / Ijjeh (Omlet z serem i warzywami)
Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)
Sherbet Khyar Bi Laban (Zupa / Sos jogurtowy z ogórkiem)
Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)

Turcja

Cacik (Sos jogurtowy)
– Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
Ezo Gelin Çorbası (Zupa z soczewicą)
Hadari (Sos jogurtowy)
Menemen (Smażone jajka z warzywami)
Patlıcanlı Tavuklu Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
Sürk / Sülk
Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)

Grecja

Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
Chortomageira (Warzywa duszone)
Ntomatokeftedes / Tomatokeftedes (Pulpety z pomidorów)
Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)
Keftedes (Pulpeciki greckie)

Włochy

Calamari Ripieni in Teglia (Faszerowane kalmary)
Carciofi alla Giudia (karczochy po żydowsku)
Strascinati alla Menta (Makaron z miętą)

Anglia

Gooseberry Sauce (Sos agrestowy)
Mint Sauce (Sos miętowy)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.