Minestra Maritata (Zupa małżeńska)


Nazwę neapolitańskie zupy Minestra Maritata można tłumaczyć jako weselna, ślubna lub małżeńska – w dialekcie Kampanii i włoskiego południa maritati znaczy tyle co ślub. Nie chodzi tu jednak o jakąś okazjonalną potrawę. Minestra Maritata to po prostu bardzo stary przepis (powstał zanim jeszcze we Włoszech zaczęto używać makaron) na danie jednogarnkowe. Jadało się je dość powszechnie, a nazwa wskazywała raczej na idealne połączenie mięsa oraz warzyw. W dawnych przepisach mięsa było zresztą znacznie więcej. Dziś jest to lżejsza zupa. Poza włochami trudno zresztą dostać także charakterystyczne dla południa kraju warzywa takie jak Cime di Rapa, Torzelle czy też Escarole, dlatego też nie pozostaje nic innego jak użyć ich substytutów.

Składniki:

– pół kg cime di rapa (można zastąpić ją różyczkami brokułów oraz szpinakiem)
– pół kg escarole lub cykorii
– pół kg kapusty włoskiej
– 300 gr polędwiczek wieprzowych
– kość wieprzowa na rosół (najlepiej z szynki z kawałkiem mięsa)
– 250 gr surowego boczku pokrojonego w kostkę
– 100 gr słoniny pokrojonej w kostkę
– kawałek salami lub salsicci pokrojonej w kostkę
– łyżka posiekanej bazylii
– łyżka posiekanego tymianku
– 100 gr tartego Pecorino
– 100 gr tartego Caciocavallo (można zastąpić dojrzewającą Mozzarellą)
– posiekana papryczka chili

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu parę minut przesmażyć słoninę oraz boczek.
    • Całość zalać litrem wody i dodać polędwiczkę oraz kość wieprzową. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
    • Liście warzyw sparzyć kilkanaście sekund we wrzącej wodzie i pokroić na duże kawałki.
    • Z garnka wyjąć kość oraz polędwicę. Mięso pokroić w kostkę.
    • Do garnka z bulionem dodać warzywa, kiełbasę oraz polędwicę. Gotować około kwadransa. Jeśli będzie to koniecznie dodać wody.
    • Dodać zioła oraz papryczkę. Przykryć i odstawić na kwadrans.
    • Podając każdą porcję opruszyć dwoma rodzajami sera.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.