Mirepoix


Mirepoix to klasyka kuchni francuskiej – baza warzywna składająca się z cebuli, marchwi oraz selera. Genezą sięga Charles-Pierre-Gastona François de Lévis, księcia Lévis-Mirepoix, XVIII wiecznego arystokratę, znanego z wystawnego życia, którego słynny, nadworny kucharz bazę warzywną dań i sosów (właśnie zestaw cebuli, marchwi i selera), nazwał na cześć swojego patrona. Kalysczne Mirepoix występuje w proporcjach 2 porcje cebuli, na 1 porcję marchwi i 1 porcję selera. Jest łączone z mięsem, innymi warzywami oraz potrawami, a także stanowi bazę do zup, np. Consomme (w gruncie rzeczy jest to ściślej zdefiniowany odpowiednik polskiej „włoszczyzny”) oraz sosów, takich jak np Sos Hiszpański. Mirepoix przyjął się także w kuchni Cajun – stanowi jej podstawę i jest tu nawet nazywany „świętą trójcą”. We Włoszech i krajach hiszpańskojęzycznych jego odpowiednikiem jest Soffritto.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.