Mixiote (Mięso marynowane i pieczone)


To chyba najmniej popularne z najważniejszych, tradycyjnych dań Meksyku. Nie brak samych Meksykanów, którzy nigdy nie słyszeli o tej potrawie. Mixiote to potrawa jeszcze prekolumbijska, swoją nazwę liściom agawy w które zawijało się uprzednio zapeklowane mięso, przeznaczone do zapiekania – agawa nadawała mu specyficzny smak. Tradycyjnie jest to jagnię, rzadziej królik, ale spotkać można także drób, głównie kurczak (przepis na filmie poniżej) czy wieprzowinę. Mixiote to potrawa charakterystyczna dla środkowej części kraju – w samej stolicy najłatwiej ją zdobyć w jednym z licznych street-foodów.
Dziś do owijania mięsa zazwyczaj nie używa się już jednak liści z agawy, ale zwykły papier do pieczenia, a w niektórych wypadkach liście bananowca. To efekt prezydenckiego dekretu, który jeszcze w latach 80-tych zakazał używania liści agawy, gdyż zagrażało to jej uprawom.
W ulicznych knajpach zazwyczaj można spodziewać się mięsa gotowanego na parze lub grillowanego. W wersji domowej częściej piecze się je w piekarniku. I to dość długo. Ten, powolny sposób przyrządzania powoduje, że Mixiote niekiedy zalicza się do szerokiej grupy dań typu Barbacoa, czyli meksykańskiego barbecue.

Składniki:

– łopatka jagnięca z kością (ok. 1,5 – 2 kg), podzielona na trzy części, wg. przegubów
Marynata:
– 9 suszonych chili (najlepiej guajillo i ancho w relacji 2 do 1)
– 5 ząbków czosnku
cebula, pokrojona w ćwiartki
– 2 łyżki octu winnego
– pół łyżeczki tymianku
– pół łyżeczki kminu
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– kilka ziaren pieprzu
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 2 goździki
– 2 liście laurowe, pokruszone
– liść awokado, pokruszony (niekoniecznie)
– łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Chili zalać szklanką gorącej wody i odstawić na parę minut.
    • Wszystkie składniki marynaty, łącznie z wodą z nasączania, zmiksować (w malakserze lub blenderem).
    • Rozgrzać patelnię i około kwadransa dusić na niej marynatę.
    • Gdy ostygnie włożyć do niej kawałki mięsa. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin, najlepiej na noc.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.c.
    • Każdy kawałek jagnięciny zawinąć w arkusz papieru do pieczenia.
    • Mięso piec co najmniej 2 – 2,5 godziny. Najlepiej dłużej – niektórzy robią to nawet 8 – 10 godzin (wówczas temperaturę zmniejszyć do 150 st.c.). Ważne aby mięso było miękkie. Czy ma się rozpadać to już decyzja indywidualna.

 
Do każdego zawiniątka z mięsem Meksykanie dodają niekiedy po kilka kawałków kaktusa Nopales.
Mixiote podawać z plackami kukurydzianymi, fasolą oraz sałatką.

(Poniższej szybki przepis na Mixiote z kurczaka – przepis w stylu z rejonu Puebli)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.